ΒΑΤΟΣ ΑΧΝΙΣΤΟΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΒΑΤΟΣ ΑΧΝΙΣΤΟΣ ΘΡΑΚΗΣ


Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό βάτος
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 ποτήρι νερό
λίγο αλάτι
1 κουταλιά μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι την πιπεριά , κατόπιν
τοποθετούμε τον βάτο και ρίχνουμε νερό όσο χρειαστεί να σκεπαστεί το ψάρι.
Τον αφήνουμε για 3-5 λεπτά να βράσει ,βάζουμε το σκόρδο σε φετούλες , το αλάτι μετά από 2-3 λεπτά ρίχνουμε και την κουταλιά μουστάρδας και θα την διαλύσουνε μέσα στο ζουμί ,τέλος πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Στην επάνω φωτογραφία βλέπουμε τον βάτο, ενώ στην κάτω το σαλάχι.
Ο βάτος ανήκει στην οικογένεια των σαλαχιών και είναι ψάρι με μεγάλα πτερύγια και τραχύ σκούρο δέρμα, από όπου τρώγονται μόνο τα πτερύγιά του, δεν έχει κόκαλα και αγκάθια.
Εί
ναι ένα ψαράκι που αρέσει σε παιδιά .Αυτά τα ψαριά εκπέμπουν αμμωνία όταν δεν είναι φρέσκα και ασπρίζουν όποτε είναι πιο εύκολο να καταλάβει κανείς την φρεσκάδα του...
Τρώγεται πολύ στην Θράκη, το βρίσκουμε σε ταβέρνες στα παράλια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος, το Φανάρι(Ροδόπης), τον Άγιο Χαράλαμπο στη Μαρώνεια, στην Μάκρη και μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Καλύτερες του εποχές η άνοιξη και το φθινόπωρο, παρόλο που κυκλοφορεί όλη τη χρονιά.
Ψάρι που έχει λιπαρά οξέα (χρήσιμα για το δέρμα και την όραση) χωρίς να είναι παχύ, είναι όμως λίγο βαρύ εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Λευκή τρυφερή σάρκα που γίνεται τηγανιτή με σκορδαλιά ή αχνιστή με μυρωδικά. Δεν θέλει πολύ μαγείρεμα γιατί θα λιώσει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο