Δροσερό γλυκό ψυγείου με σαβαγιάρ και φράουλες

Υπέροχο, ανάλαφρο γλύκισμα ψυγείου με σαβαγιάρ εμποτισμένα σε γλυκό μείγμα φράουλας,
δροσερή κρέμα και φρέσκες φράουλες για μια γευστική απόλαυση. Ραντίστε με λικέρ αρεσκείας σας για εσάς και τους καλεσμένους σας ή με χυμό φράουλας αν πρόκειται να το σερβίρετε σε παιδιά.

Υλικά συνταγής
55 γρ. (1/4 φλ. τσαγιού) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική

375 ml (1 1/2 φλ. τσαγιού) νερό

250 γρ. φράουλες πλυμένες, κομμένες σε λεπτές φέτες

2 κ.σ. λικέρ Cointreau ή άλλο επιλογής σας (χυμό φράουλας αν το σερβίρετε σε παιδιά)

200 ml κρέμα γάλακτος 36 % λιπαρά κρύα

250 γρ. ξινόκρεμα (sour cream) [*]

250 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ

λίγες φράουλες, επιπλέον για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα τοποθετείτε το νερό και τη ζάχαρη και τα σιγοβράζετε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνετε και τις μισές φράουλες σε φέτες τις αφήνετε για 1/2 λ στη φωτιά και μετά αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει ρίχνετε σε μπλέντερ το μείγμα και πολτοποιείτε τις φράουλες. Για να αφαιρέσετε τους σπόρους της φράουλας “περνάτε” το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι και το τοποθετείτε σε μπολ. Προσθέτετε στο μείγμα και το λικέρ και ανακατεύετε.

Τοποθετείτε σε μπολ τη κρύα κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με το μίξερ σε πηχτή σαντιγί. Προσθέτετε και τη ξινόκρεμα και χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα απλώς να ενσωματωθεί.

Βουτάτε τα μισά μπισκότα σαβαγιάρ και τα τοποθετείτε στη βάση ενός μεγάλου μπολ σερβιρίσματος ή αν προτιμάτε χωρίστε τα σε ποτήρια. Από πάνω στρώνετε τις μισές από τις υπόλοιπες φράουλες. Πάνω από τις φράουλες στρώνετε το μισό μείγμα κρέμας.

Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά διατηρώντας την ίδια σειρά και τοποθετείτε το γλυκό σας στο ψυγείο για 6 τουλάχιστον ώρες ή ιδανικά και για όλο το βράδυ. Το σερβίρετε γαρνίροντάς το (προαιρετικά) με επιπλέον φράουλες φρέσκες.

[*] Η Ξινόκρεμα πωλείται σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ Ξινόκρεμα -Αριάνι- ή ως crème fraîche ή sour cream. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε εύκολα, μόνοι σας ξινόκρεμα, από τη προηγούμενη ημέρα ως εξής: Από την προηγουμένη τοποθετείτε 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά σε ένα μπολ και προσθέτετε το χυμό από 1 1/2 λεμόνι. Ανακατεύετε καλά και βλέπετε ότι η κρέμα πήζει αμέσως. Σκεπάζετε με μια χαρτοπετσέτα και αφήνετε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, για 1 βράδυ. Την επομένη είναι έτοιμη να φτιάξετε το γλυκό σας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο