Τυρόπιτα με αφράτη ζύμη που την ετοιμάζουμε εύκολα και την απολαμβάνουμε είτε σαν σνακ είτε και σαν κυρίως γεύμα ακόμη.

Αυτό που κάνει την σημερινή πίτα ξεχωριστή, είναι η ζύμη της.

Εξαιρετικά αφράτη μιας και χρησιμοποιούμε μαγιά στα υλικά της, αλλά και αρκετά ελαφριά γιατί δεν χρησιμοποιούμε καθόλου βούτυρο.
Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ γευστική πίτα, που την ετοιμάζουμε εύκολα και την απολαμβάνουμε είτε σαν σνακ είτε και σαν κυρίως γεύμα ακόμη.
Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξουμε!

Υλικά για ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.:
Για την ζύμη:
200-250 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γρ. αλεύρι σκληρό (για ζυμώματα)
160 ml χλιαρό νερό
10 γρ. μαγιά φρέσκια
μισό κουταλάκι ζάχαρη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
1 κουταλιά ξύδι
αλάτι

Για την γέμιση:
2 αυγά
400 γρ. ανθότυρο
280 γρ. τυρί φέτα
4 κουταλιές γάλα
2 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι

Επιπλέον:
λίγο γάλα για επάλειψη
λίγο σουσάμι
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
λάδι για το ταψί

Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το αυγό ελαφρά χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε δυο μπαλίτσες, η μια να είναι λίγο μεγαλύτερη από την άλλη.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και απλώνουμε εκεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης.

Με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την διάμετρο του ταψιού στο οποίο θα την στρώσουμε, έτσι ώστε να καλύψει την βάση του ταψιού και τα τοιχώματα κατά 2 εκατοστά πάνω από την βάση, ώστε να μην μας χυθεί η γέμιση.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και απλώνουμε το φύλλο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και έπειτα τα τυριά θρυμματισμένα. Κατόπιν προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο αλάτι.
Αδειάζουμε όλη την γέμιση πάνω από το φύλλο της ζύμης.
Στην συνέχεια ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο της ζύμης, υπολογίζοντας τις διαστάσεις του ώστε να καλύψει την επιφάνεια της πίτας.
Σκεπάζουμε με το φύλλο αυτό την πίτα και κλείνουμε καλά τις άκρες ενώνοντας περιμετρικά το πάνω με το κάτω φύλλο.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια σε διάφορα σημεία, ώστε να μην φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο.

Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν επιφάνεια και βάση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο